Sevärdheter i Bodrum du inte får missa

Trots att många kommer till Bodrum för att festa och solbada, så vill man inte komma härifrån utan att vara lite mer berikad av kultur och historia. Bodrum och de närliggande orterna har en rik kultur eftersom de har haft så många olika folkslag som blandats upp och styrt regionen. Det är vanligt att finna gamla antika tempel och monument ända från det antika Grekland och det finns flera byar och små städer uppe i Taurusbergen som påminner om forna tider med ruiner och amfiteatrar. Här är några av de sevärdheter man inte ska missa om man är i Bodrum.

Hamnen Yalikavak

Hamnen i Bodrum är en sevärdhet som bara väntar på att bli uppmärksammad. Här ligger lyxyachterna och dess ägare och gassar i solskenet och runt omkring kan man se alla de gulet-båtar som väntar på att ta folk över till öar eller andra orter. Från hamnen har man även en fin utsikt över det berömda St. Peterslottet som upprättades på 1500-talet. Att ta en mara-glass och gå och strosa här medan man ser på det fina folket som stiger iland är bara detta ett dagsnöje i sig!

St. Peterslottet i Bodrum

Detta slott eller borg som man hellre ser den som, har många intressanta sevärdheter inom sig. Dels består det av en del som har byggts till ett undervattensmuseum med olika fynd från skeppsbrott, och dels kan man gå in på borggården och sätta sig ned bland de lummiga träden. Slottet har även gamla fängelsehålor som man får gåshud av att se. Väl uppe på toppen väntar en underbar utsikt över Bodrum och havet så ta gärna med en kär vän för att se på solnedgången.

Pamukkale

Något som absolut inte får missas under en Bodrum-resa, är de gamla kalkstenskällorna i Pamukkale där Kleopatra en gång badade. Det består av små pooler som bildats i vita kalkstensbassänger på en brant där vattnet forsar ned från den ena bassängen till den andra. I flera av bassängerna kan man inte bada i längre men i Kleopatras pool finns det fortfarande en möjlighet och det sägs att hälsan förbättras om msn stiger in där. Vem vet!
Från Bodrum kan man ta buss eller hyrbil till Pamukkale och man bör räkna med en hel dags vistelse.

Bodrum Amfiteater

Det finns flera stora amfiteatrar på halvön men i staden Bodrum kan man klättra upp i en sådan utan att behöva resa så långt. Amfiteatern i Bodrum byggdes på 300-talet av kung Mausolus och här har det gått häftigt till med gladiatorspel och allehanda uppvisningar. Stensätena är extra viktiga att kasta ett öga på för här har man ristat in namnen på dem som var med och finansierade teatern.

Mausoleum i Halicarnassus

Kung Mausolus grav finns på Mausoleum i Halicarnassus. Halicarnassus är det gamla namnet för Bodrum och platsen är designad i grekisk stil. Kungen levde på 300-talet e.Kr. och idag är denna plats ett av de 7 underverken. Det går ofta minibussar hit upp och färden tar inte längre än 10 minuter. Gravplatsen är öppen varje dag utom måndagar och det kostar ca 2 euro att gå in hit.