5 måsten för turister i Istanbul

Den vackra turkiska staden Istanbul som är berömd för sina ståtliga moskéer, har mycket att erbjuda, både för turister och invånarna själva. Här är fotboll nästan lika stort som i Brasilien och det traditionella varvas med det internationella. Öppenheten och gästfriheten i Turkiet märks av lika väl i Istanbul som någon annanstans. Här följer 5 tips på saker som väntar en turist i staden.

Handla på Kapali Çarsi – basaren

Denna basar, eller marknad som man kallar den i väst, har existerat i över 500 år och tillhör således en av sevärdheterna också. Nuförtiden är den främst till för turister men man kan också hitta butiker som säljer de ursprungliga tvålarna eller böcker från äldre tider. Kika in på Iç Cebeci för att åka tillbaka i tiden. Man kan också pruta till sig en bok på Sahaflar.

Prinsöarna – besök en annan värld

Har man blivit trött på storstadshetsen och bara vill koppla av, ungefär som svenskarna när de drar till landet, kan man ta båten ut till Prinsöarna som ligger 20 km sydöst om Istanbul. Här slipper man bilarnas tutande då öarna i stort sett är fria från trafik och de färgglada trävillorna och den ljuvliga grönskan gör att man kan andas ut. Öarna har fått sitt namn efter en rad prinsar som förvisades hit ut under den bysantinska eran och numera är det ett fridfullt tillhåll mitt i Marmarasjön. Tycker man om snickarglädje, ska man absolut inte missa denna plats.

Glöm inte moskéerna

Även om man själv kanske inte är muslim, så är de fantastiska turkiska moskéerna ett signum för staden Istanbul. Süleymanmoskén ligger ovanför Gyllene Hornet och hade både koranskola, bibliotek och övernattningsmöjligheter i gamla tider. Stadsdelen Süleymaniye ligger alldeles bredvid och har renoverats till det bättre idag.
Den blå moskén är annars förmodligen den mest berömda moskén i Istanbul och har även inspirerats av den ursprungliga kristna katedralen Hagia Sophia i samma stad. När ljus lyser upp taken nattetid ser den ut som en skimrande blå byggnad, då den är klädd av keramikplattor i blåa detaljer.

Åk över eller under Bosporen

Den berömda upplysta bron är gränsen mellan Europa och Asien och här är det en upplevelse bara att åka över. Trafiken är oerhört tät dag som natt och mitt på bron kan man köpa bananer och dricka från försäljare som utnyttjar den stoppade trafiken under rusningstider. Under bron förenas Medelhavet och Svarta Havet och på vardera sidan om bron kan man finna olika stadsdelar och arkitektur som påminner om den mångfald som Istanbul har. Vill man undvika trafiken på bron kan man åka med båt under den. Från Eminönu vid Galatabron, går det ett fartyg varje förmiddag klockan 10.35 som tar en mot norr och under denna 90-minutersfärd kan man se hela Istanbul utan att behöva gå ett enda steg.

Unna dig ett turkiskt bad

Det finns en sak man bara inte får missa när man är i Turkiet och det är att gå på en hamam – ett turkiskt bad. Här handlar det inte bara om bastubad utan om sociala kontakter, massage och njutning. Få en spaupplevelse i turkisk anda och kom ut med känslan av att vara som en ny människa. Kilic Ali Pasa Hamam är en lyxig hamam som även vältrar sig i harmoni.