Upptäck mångfaldens Istanbul

Om man har turen att infinna sig i Istanbul, kan man skatta sig lycklig. Här möts världens alla nationaliteter och religioner, vilket även märks av på byggnaderna och sevärdheterna. Här följer en liten guide till storstaden Istanbuls mest attraktiva landmärken.

Hagia Sophia

Denna berömda katedral är gjord i kristen anda och var från början en kyrka som sedan byggdes om till moské. Idag lyfter dess minareter sig högt mot himlen och visar upp Turkiets mest kända vy. Tornen och den 56 meter höga kupolen utgör delar av en av världens mest kända byggnader och idag är den ett museum som inte får missas. Väl inne i Hagia Sophia möts man av guld och mosaik så långt ögat når och det skimrande ljusspelet är en fröjd att se på. En del av mosaikerna har täckts över i och med att Hagia Sophia blev moské men mönstret är ändå fulländat och imponerande.

Süleymaniyemoskén

Den numera mest berömda moskén i Istanbul, är Süleymaniyemoskén som uppfördes på 1500-talet av en osmansk arkitekt. Den ligger vid universitetet i de gamla stadsdelarna som också håller på att renoveras upp. Inne i moskén möts man av pelare och kolonner i både marmor och granit och i mitten av underverket reser sig en stor kupol på 47 meter. Süleymaniyemoskén är ett måste om man är i Istanbul, tillsammans med Blå Moskén och Hagia Sophia. När man är klar är det bara ett stenkast till den Stora Basaren som ligger några hundra meter härifrån.

Blå moskén

Istanbul är känd för sina praktfulla moskéer och hit hör även den Blå moskén med blå keramikplattor som skänker byggnaden det blåskimrande ljuset. Det officiella namnet är Sultan Ahmed-moskén men när turister pratar om den är det Blå moskén som gäller. Denna arkitektoniska skönhet ligger mittemot Hagia Sophia och går inte att ta miste på, speciellt inte på kvällen när den lyses upp av strålkastare.

Stora Basaren

Mitt i Istanbul ligger den enorma basaren som har funnits i över 500 år. Här kan man verkligen göra fynd av både antikt och nytt. Halvädelstenar, äkta mattor, tyger och kryddor är bara några få varor som väntar i folkvimlet och är man en baddare på att pruta, kan man få med sig betydligt mer än man överhuvudtaget kan tänka sig.

Topkapipalatset

Mellan Gyllene Hornet och Marmarasjön ligger Topkapipalatset som brukade vara de osmanska sultanernas residens. Det var som en liten stad i staden med egna sjukhus, butiker och trädgårdar samt ett stort harem som sultanerna förlustade sig i. Hela 4000 personer rymdes i residenset och idag är haremet den riktiga sevärdheten. Idag är Topkapipalatset ett museum där man kan titta på de gamla inredningarna och reliker som sägs vara från profeten Mohammed som skägg, svärd och tänder.

Bhosporen

Denna klassiska bro har förekommit på en rad vykort och i en mängd filmer. Särskilt vacker är den i gryningen eller på kvällen med alla sina ljus. Bron är speciell eftersom den skiljer Europa från Asien. Om man avstår från en bilfärd över bron kan man istället ta båten från Galatabron som åker under Bhosporen. Den avgår varje förmiddag kl. 10.35.