5 måsten för turister i Antalya

Antalya har allt som en turist behöver i en fulländad blandning. Man kan stå på den vita stranden med de snötäckta bergen i bakgrunden. Man kan shoppa som i city och samtidigt uppleva landsbygden in på hörnet. Det gamla och det nya varvas om vartannat och staden är både turistig och charmig på en och samma gång. Det finns även ett flertal roliga aktiviteter eller saker att göra när man är här. Här listas några av dem.

Kaleiçi – gamla stan

Den gamla stadsdelen i Antalya är känd för sina byggnader från 1700 – eller 1800-talen som bidrar till den fina arkitekturen. Här finns flera restauranger och barer men även butiker för den shoppingsugne. I Kaleiçi kan man även hitta massor av små mattförsäljare där man med fördel kan pruta till sig en äkta matta. Mitt i de gamla stadsdelarna ligger Kale Kapici som är mittpunkten där man träffas, pratar och dricker turkiskt kaffe medan man tittar på klocktornet.

Besök Yivliminareten

Denna 38 meter höga minaret har blivit ett av stadens landmärken och en symbol för Antalya. Den ligger på torget Cumhürivet Meydani och byggdes redan på 1200-talet. Det stora tornet är majestätiskt och runt omkring slingrar sig de små kullerstensgatorna framför turkiska, italienska och grekiska byggnader. Det kan vara roligt att ta ett foto på sig själv framför detta fenomenala torn innan man beger sig härifrån.

Uppsök en hamam

Hamam är det turkiska badet som många turister och även turkarna själva uppskattar till max. Eftersom Antalya har lite dåligt med sevärdheter kan det istället passa att bara koppla av och ett perfekt sätt att göra det är att ta en paus från solbadandet och uppsöka en av många hamams i Antalya. Det är dessutom bra att göra detta innan lan lägger sig på stranden då alla kroppens gamla celler försvinner med tvätterskans effektiva metoder. Förutom den döda huden, får man även bort stress och spänningar.

Lykiska leden

Hela kuststräckan som Antalya ligger vid är en av världens tio bästa vandringsleder och kallas för den Lykiska leden. Den är ca 50 mil lång och det tar en månad att vandra hela sträckan. Denna berömda led börjar i Fethiye i väster och sträcker sig till Antalya i öster, eller vice versa om man nu föredrar det. Längs denna led ligger även Ölu Deniz, den blå lagunen som har blivit så omtalad på grund av dess skönhet. Leden är ganska lätt att följa då markeringarna är väl utsatta, men skulle man mot all förmodan vika av, gäller det att ha GPS med sig då det faktiskt kan vara svårt att hitta tillbaka.

Gör ett klipp (ett hårklipp)

Tro det eller ej, men Antalya har blivit berömt för sina frisörer som inte bara klipper hår utan även ger en härlig pedikyr, manikyr och ansning av ögonbrynen. Allt detta får man för en otroligt billig penning som sannerligen inte kan jämföras med de dyra priserna här hemma. Mustafa Kocakusak är en av traktens bästa frisörer och även Mey Kuafor har fått fina omdömen. Man eller kvinna spelar ingen roll. När man kommer ut därifrån är man som en ny människa.