5 måsten för turister i Side

Den självklara badorten Side lockar turister från världens alla hörn. Denna ort är skapt för lata dagar, drinkar vid strandpromenaden och långa vandringar utanför centrum. Då Side har en rik historia med många nationaliteter och tidsepoker, kan man även hitta många fornlämningar och gamla ruiner sedan hundratals, ja till och med tusentals år tillbaka i tiden. Men till denna uråldriga charm har man även lagt till ett nyskapande och en modern touch som gör att aktiviteterna byter av varandra.

Dolphin Islands

I Medelhavet finns det en hel del söta delfiner att hålla utkik efter men ibland kan de vara svåra att upptäcka. Då är det tur att man kan bege sig på delfinsafari vid Dolphin Islands, dit man tar sig med båt från Side hamn. Följer man med på denna utflykt kan man få chans att snorkla och bada med delfiner. Perfekt om man har barnen med sig eller bara vill ha en romantisk utflykt med sin käresta.

Prova på glassen i Side

Den sega och typiskt turkiska glassen är inte bara ett kännetecken för Side, men däremot finns det flera ställen som serverar den här. Mara, som glassen heter, är seg och kan inte slickas utan måste bitas i delar. I Side finns det många glassvagnar som både tillverkar den och säljer den och när lan ser glassen finns det inget annan råd än att köpa den. Det ser nästan ut som en glasmästare som häller på varmt oblåst glas i struten. Se verkligen till att ta kort på denna mästerliga uppvisning.

Ta en historisk rundtur

Det många kanske inte vet är att Side har flera historiska ruiner och sevärdheter som härstammar ända från antikens Grekland. Boka en rundtur med guide och frossa i de gamla templen som tillhört Athena och Apollon, enligt sägnen. Rundturen börjar i hamnen och fortsätter sedan till den gamla amfiteatern som tar emot hela 15 000 åskådare. Denna skådeplats är ytterst fint bevarad och bör verkligen fotograferas, särskilt i solnedgången. Turen avslutas med en titt på de gamla akvedukterna och systemen som för vattnet från Manavgatfloden in till staden.

Besök Ullared!

I Side ligger faktiskt ett mycket litet varuhus som kallas för det ”turkiska Ullared”. Så vill man inte åka till det stora Ullared i Hallands skogar kan man köpa och fynda för ännu lägre priser i Side. På många platser i Turkiet blir man ofta påhoppad av aggressiva säljare som prompt vill sälja till varje pris. I turkiska Ullared slipper man detta och alla priser är redan satta. Ingen prutning och inget tvång. Hur skönt som helst!

Ta en ridtur i bergen a la America

I bergen utanför Side ligger en gård som heter West Virginia City. Här finns det flera hästar, åsnor, hundar och en rad andra djur. Ungefär som en 4H-gård. Hyr en av de fina hästarna och rid ut i bergen som en riktig cowboy. Man kan välja mellan 1 timme, 2 timmar eller en längre tur på 3-4 timmar. Man kan till och med göra en tvådagarstur med din häst och campa i vildmarken. Ta med matsäck och bli ett med hästen och naturen.