Alanyas bästa stränder

I Alanya finns det två stora stränder kallade Kleopatrastranden och Östra stranden. Mitt emellan dem ligger den imponerande Alanyaklippan som sträcker sig upp runt 300 meter över havsytan. Rent geografiskt ligger Kleopatrastranden till väster om klippan och Östra stranden helt naturligt till öster om klippan. Oavsett vilken strand man väljer går det att hyra solstol billigt och det finns god tillgång till olika härliga vattenaktiviteter som trampbåt, parasailing, jetski, bananbåt och mycket mer. Självklart finns även duschar och toaletter tillgängliga. Här kommer en närmare titt på Alanyas bästa stränder.

Kleopatrastranden

De som kan sin historia vet att Kleopatra var en egyptisk drottning känd för att vara otroligt vacker. Vad har nu det med Alanya i Turkiet att göra? Jo, legenden säger att hon begav sig dit för att ta ett dopp vid stranden som senare fick hennes namn. Den är 2 km lång och består av vit sand som är finkornig. När solen ligger på som hårdast kan sanden bli riktigt varm, så ett bra tips är att gå i sandaler och överväga en badmadrass under solhandduken under de allra varmaste dagarna. Var uppmärksam på att Kleopatrastanden inte direkt är långgrund. Vattnet blir djupt relativt snabbt så det går inte att lämna barn eller icke-simkunniga utan uppsikt. Blir du hungrig kan du utnyttja någon av de mysiga strandbarerna där du kan köpa både mat och dryck. Ett annat alternativ är att stoppa någon av de många försäljarna som brukar gå runt och sälja sina varor nere på själva stranden.

Östra stranden

På andra sidan Alanyaklippan finns östra stranden som är hela 5 km lång. Till skillnad från Kleopatrastranden består den mest av småsten och grus. Återigen är det inte rekommenderat att gå barfota under heta sommardagar, då du kan bränna fötterna. Stranden är mer långgrund än Kleopatrastranden, vilket passar bra för barnfamiljer. Utbudet av restauranger och barer är stort. Tänk på att åtminstone fylla på med vätska med jämna mellanrum. I Alanya liksom i övriga Turkiet går det också att köpa utmärkt glass.

Övriga stränder

Alanya har ett perfekt läge för sol och bad och föga överraskande finns flera andra stränder än de två mest centrala. En av de populäraste är Portakalstranden som ligger något till öster om centrala Alanya. Många anser att den är den finaste av alla på grund av den vackra bakgrunden där Taurusbergen skymtas. Sanden är vit och finkorning, men vattnet är något kallare än vid Kleopatrastranden. Med svenska mått mätt är det fortfarande väldigt varmt och flera roliga vattensporter erbjuds.
Är du beredd att åka iväg ungefär 20 km från centrala Alanya kan du besöka Incekum stranden. Enklast är att ta bussen som går relativt ofta. En klar fördel med stränderna som ligger en bit utanför staden är att det finns mer plats. Vill man inte trängas med alla andra är det ett rätt bra alternativ, men vattnet blir djupt snabbt så stranden anses inte vara särskilt barnvänlig.
Sist men inte minst är ett tips Alara stranden. Den sträcker sig ungefär 2 km och går mellan Alarafloden och Karaburun. Likt Incekum stranden är den något lugnare än de allra populäraste stränderna. Den är väl värd ett besök för dem som gärna vill ha lugn och ro.